top of page
Cameron House 9.jpg

Cameron House Hotel,
Loch Lomond




Repair & Restoration (Commercial)

Main Contractor:
ISG Construction Limited

Architect: 
Simpson & Brown
3D Reid

Value: £1.5 million

Stone Type:
Darney Buff Sandstone

Cameron House

Cameron House, located within the Loch Lomond and Trossachs National Park, was devastated by fire in December 2017 leaving the historic B-listed early 19th century baronial mansion as basically a shell. Enabling works commenced mid-2019 to allow building operations to begin for the full reinstatement of the structure and bring it back in to use as an award-winning luxury hotel.

A full façade retention system was designed and installed, stabilising the structure to allow the clearing of the site at which time Stirling Stone were employed to sort and clean those elements of masonry which could be utilised in the reconstruction of lost portions of the building. It was apparent at that time that there would be a requirement for substantial replacement materials to supplement that which had been reclaimed and suitable sandstones were researched and sourced for approval.

Once the site had been cleared of all debris, works commenced on the repair and consolidation of the remaining structural elements to allow progress to me made on the construction and integration of the new steel framed internal structure including that for the main central tower which had been completely lost.

Extensive consolidation of the internal faces of the retained structure was required including the rebuilding of large portions of the wall heads utilising reclaimed material where possible. These were all surveyed in conjunction with the Conservation Architect and Structural Engineers to determine the extent and nature of repairs/consolidation required.

Concurrently with the repair works were seven main areas requiring new materials. New extensions to the rear of the main building were constructed utilising sandstone cladding, tooled to match the existing walling, with dressings, feature bands and cornicing to match the detailing on the existing building.

The Gables adjacent to the central tower were rebuilt utilising a mixture of new and reclaimed material whilst the tower itself, which had been completely lost in the fire, was of entirely new construction, again using new tooled sandstone cladding and features, detailed to match the original tower including the bartizans and chimney pots.

bottom of page